Przechadzasz się sklepowymi półkami... Do koszyka wrzucasz nasiona chia, bo przeczytałaś, by dosypywać je do koktajlu. W alejce z suszonymi owocami sięgasz po jagody acai, które ozdobią Twoją owsiankę, by wybierając orzechy pekan lub makadamia, złapać się za głowę - taka mała paczuszka kosztuje tyle, co cały obiad?!
Nie zaprzeczamy, że wszystkie wymienione produkty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W końcu nie bez powodu zyskały sobie miano superfoods, czyli produktów o niezwykłych właściwościach odżywczych, bogatych w antyoksydanty. Równie dobroczynnymi cechami mogą poszczycić się także nasze rodzime produkty. Dostarczą Ci wszystkiego, czego szukasz w modnych składnikach wielu diet. Przedstawiamy naszych polskich bohaterów!
Siemię lniane
Zamiast ziarenek chia sięgnij po siemię lniane. Jest równie cennym źródłem kwasów omega-3, które odpowiedzialne są za przeciwdziałanie starzeniu się komórek. Dodatkowo siemię bije na głowę inne produkty, jeśli chodzi o lignany, które to wpływają na pracę jelit oraz serca. Te niepozorne ziarenka pomogą także przy naturalnym oczyszczaniu organizmu, ponieważ usprawnią wydalanie nadmiaru estrogenów z organizmu.
Młodo wyglądająca cera, zdrowe serce i skuteczny detoks. Wszystko to już za sprawą dwóch łyżek dziennie dosypywanych do Twojego ulubionego koktajlu.
Orzechy... niby włoskie;)
Cennym źródłem zdrowych tłuszczów są również orzechy. Wcale nie musisz jednak sięgać po te najdroższe: pekan, makadamia czy brazylijskie. Pewnie gdy słyszysz zdanie "według badań amerykańskich naukowców", cierpnie Ci skóra, ale w badaniu University of Scranton nie ma ani grama przesady. Wyniki przeważają za zwycięstwem... orzechów włoskich! Okazało się, że dostarczają one aż 9-krotnie więcej antyoksydantów niż inne.
Ta dodająca energii zdrowa przekąska wspomoże pracę mózgu, a także ureguluje poziom cholesterolu we krwi.
Porzeczki
Zgadzamy się - jagody acai cudnie prezentują się jako posypka na smoothie bowl na Instagramie. Jednak błysk fleszy należy się równie dobrze naszym polskim porzeczkom. Oprócz ogromnego ładunku witaminy C, która naturalnie wspomaga odporność, te czerwone owoce mają szereg właściwości pielęgnacyjnych. Posiadają działanie antybakteryjne i tonizujące, dlatego szczególnie poleca się je osobom z cerą tłustą i trądzikową. Jakby tego było mało, łagodzą bóle menstruacyjne czy objawy zaburzeń żołądkowych.
Olej rzepakowy
Na pewno dużo dobrego słyszysz o oliwie z oliwek, jako o produkcie odpowiednim do smażenia. To prawda, radzi sobie dobrze. Jednak niektóre właściwości ulatniają się z niej podczas tego procesu. Dlatego polecamy smażenie na oleju rzepakowym. Ma on wiele tłuszczów omega-6 i omega-3. Nada się z powodzeniem również do sałatek, a także ciast. W odpowiednich ilościach, przyniesie wiele korzyści Twojej diecie. A gdy już o słodkościach mowa...
Miód
Po przygotowaniu zdrowego omleta niejednokrotnie masz ochotę nieco go osłodzić? Zanim sięgniesz po płynne złoto rodem z Kanady, czyli syrop klonowy, spójrz łaskawym okiem na pyszny polski miód. Jeśli będzie pochodzić ze sprawdzonej pasieki, możesz cieszyć się szeregiem jego zalet. Usprawnia metabolizm, poprawia cerę, przyspiesza gojenie się ran, działa jak antybiotyk, łagodzi kaszel. No cud, miód i orzeszki - najlepiej te włoskie! 😉
Kiszonki
Były już propozycje na śniadanie, przekąski czy słodkości do kawy, pora zatem na porządny obiad! A takim z pewnością może mienić się posiłek na polskim stole. Spokojnie, nie mówimy o tradycyjnym schabowym z kapustą. Choć ta ostatnia będzie faktycznie grać tu główną rolę. Kiszonki warzywne są jeszcze zdrowsze niż surowe warzywa. Zapewnią bogatą florę bakteryjną układu pokarmowego i lepiej się trawią. Co więcej, działają odkwaszająco, wspomagają układ krążenia i odporność. Nie musisz decydować się na azjatycką kimchi, czyli kiszoną wersję kapusty pekińskiej. Polecamy oczywiście polską białą kapustę.
Ziemniak
A na kolację? Zdrowe frytki, bo z piekarnika! Tutaj z powodzeniem sprawdzi się król polskich warzyw, jego wysokość ziemniak. Co więcej, nie należy się go bać nawet na diecie. Zawiera w sobie szereg witamin z grupy B oraz masę cennego błonnika, tak ważnego w diecie każdego człowieka. Odpowiednio przygotowane ziemniaki, na przykład w towarzystwie ziół i Twoich ulubionych przypraw, będą równie smaczne co droższe bataty.
Wszyscy wiemy, że na zdrowiu nie można oszczędzać. Jednak jeśli te same wartości odżywcze, a czasem jeszcze więcej dobroczynnych właściwości, mają nasze rodzime produkty, to dlaczego nie wybrać właśnie ich jako składników naszej diety?