Jak uchronić się przed przeziębieniem? Produkty wpływające na poprawę odporności.

0

Pogoda za oknami nie rozpieszcza? Organizm przyzwyczajony do letniego ciepła nagle musi  zmierzyć się z dużo niższymi temperaturami i gorszą pogodą? Czujesz, że za chwile pojawi się przeziębienie?

Ten scenariusz nie musi się powtarzać co roku. Można odpowiednio wcześnie zadbać o to, aby przeziębienie Cię ominęło tym razem albo przebiegało dużo łagodniej niż zwykle. Atak na Twoje siły obronne może nastąpić zewsząd. Ważne jest więc wypracowanie metod poprawy odporności, a wtedy wirusom czy bakteriom trudniej będzie zaatakować Twój organizm. Analiza ryzyka (świadomość) i współpraca (wiedza i jej użytkowanie) budują siłę Twojej odporności.

Na czym zatem ma polegać analiza ryzyka i budowanie odporności?

Większość z nas wie, że przy przeziębieniu dobrze jest spożywać produkty bogate w witaminę C, czosnek, pić herbatę z cytryną, imbirem i miodem, ale na tym stan naszej wiedzy zwykle się kończy. Poznanie zasad i prawideł rządzących układem odpornościowym to zadanie na całe życie. Możemy jednak zrozumieć podstawy wpływające na nasz organizm, aby wiedzieć, jak odżywianiem i stylem życia jesteśmy w stanie mu pomóc lub zaszkodzić.

Podstawowa siła obrony 

Organizm człowieka wyposażony jest w różne systemy walki, chroniące go przed zagrożeniami. Pierwsza to skóra, która stanowi barierę dla środowiska zewnętrznego. Jej powierzchnia pokryta jest łojem, chroniącym przed przyrostem niektórych bakterii. W zwalczaniu drobnych, szkodliwych mikrobów pomagają umieszczone na skórze gruczoły potowe.

Kanaliki łzowe oczu pomagają usuwać, potencjalnie chorobotwórcze bakterie, starając się wypłukać atakujące cząsteczki poprzez wydzielanie dodatkowych płynów.

Powietrze, którym oddychamy zawiera dużo szkodliwych cząsteczek, które stara się zwalczać układ oddechowy. Aby pomóc w wychwytywaniu tych cząsteczek organizm zwiększa wydzielanie śluzu.

Ślina w ustach pomaga wypłukiwać mikroby, które przenoszone są w powietrzu lub dostały się do organizmu wraz z pożywieniem.

Żołądek wydziela silny kwas solny, który niszczy większość przełkniętych bakterii. Jeśli bakteriom uda się dostać do jelit, będą one tam zwalczane przez sprzyjającą nam florę bakteryjną.

Nasz organizm dysponuje ochroną z zewnątrz i wewnątrz. Jednak, mimo dużych wysiłków, szkodliwym mikrobom udaje się przedostać przez układ odpornościowy i spowodować chorobę.

Szlakiem infekcji

Wyobraźmy sobie, że jesteśmy ze znajomymi w restauracji jedząc kolację. Osoba przy sąsiednim stoliku kicha. W powietrzu rozpylone zostają z prędkością do 190km/h mikroskopijne kropelki. Przez zaledwie kilka sekund są one w stanie zaatakować organizm. Przypadek sprawia, że akurat w tym czasie wciągamy powietrze. Czynnik chorobotwórczy, który spowodował, że nasz sąsiad przy posiłku kichnął, ma teraz nowego gospodarza – Ciebie. Układ odpornościowy od razu wkracza do akcji i uruchamia wszystkie swoje pokłady sił. Zaczynasz odczuwać podwyższenie temperatury, ponieważ „przestawia” się Twój wewnętrzny termometr, aby obezwładnić wroga. Możesz poczuć ból gardła, zatkany nos i ból głowy – klasyczne objawy przeziębienia. A co ze znajomymi, którzy jedli z nami posiłek? Czynniki chorobotwórcze otaczające nas wszystkich są takie same, ale inne jest terytorium na które wkraczają. Teraz sprawdzimy, jak najlepiej dostarczyć Twojej odporności niezbędnych składników odżywczych.

Jedzenie a siła odporności

Twoje siły odpornościowe toczące już walkę z jedną bakterią mogą być jednocześnie atakowane przez inne czynniki chorobotwórcze. Stałe zagrożenie infekcją wywiera ogromny nacisk na Twoich obrońców. Musimy więc ich wspomóc, dostarczając składników odżywczych niezbędnych do pracy na najwyższych obrotach. Wyżywienie Twojej armii powinno stać się kwestią priorytetową.

Produkty wpływające na poprawę odporności

Owoce czarnej porzeczki, owoce dzikiej róży,  pomelo, papryka czerwona, gujawa, papaja, grejpfrut, kiwi, pomarańcza są cennymi źródłami witaminy C. Organizm nie jest w stanie jej samodzielnie wytworzyć, musi zatem codziennie pozyskiwać jej odpowiednie ilości wraz ze spożywanym pokarmem. Witamina ta ma silne właściwości antywirusowe, co jest ważne, ponieważ nawet te uśpione, osłabiają odporność. Działa również przeciwbakteryjnie.

Mango, brzoskwinie, dynie, marchew, żółty ser, żółtko jaj, wątroba cielęca, wątroba wołowa, węgorz wędzony zawierają witaminę A, która jest również potrzebna do wzmocnienia odporności. Wykazuje właściwości antywirusowe.

Brązowy ryż, drożdże piwowarskie, zielone warzywa – bogate są w witaminę B6, której zadaniem jest wzmocnić zdolność białych krwinek do pochłaniania czynników chorobotwórczych. Wysokiego jej poziomu potrzebuje grasica, czyli narząd pełniący ważną funkcję w układzie immunologicznym.

Ciemnozielone warzywa, ryby, soja, świeże orzechy, ziarna sezamu, pestki dyni – zawierają magnez, którego często brakuje w diecie, a który jest niezbędny komórkom pożerającym drobnoustroje.

Jaja, ryby – jedząc te produkty dostarczymy wapnia, który jest istotnym pierwiastkiem pełniącym wiele zadań w układzie odpornościowym. Przede wszystkim uczestniczy w syntezie enzymów wykorzystywanych przez naszą armię do zwalczania atakujących mikrobów.

Orzechy brazylijskie, wątroba, skorupiaki, cebula, czosnek, produkty pełnoziarniste, płatki zbożowe, – zawierają selen, który uczestniczy w powstawaniu przeciwciał. Bez niego komórka odpornościowa nie jest w stanie skutecznie kopiować komórek, które wytwarza  w reakcji na powtórną infekcję.

Pełnoziarniste płatki zbożowe, warzywa strączkowe, zielone warzywa, kiełki pszenicy, otręby ryżowe, orzechy, imbir, goździki – zawierają mangan, pierwiastek potrzebny do produkcji interferonu, będącym środkiem samoobrony po ataku czynników chorobotwórczych. Czynnikami wpływającymi na utrudnione wchłanianie manganu są: herbata, kawa oraz duże dawki cynku i żelaza.

Soczewica czerwona, kasza gryczana, ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe, wątroba cielęca -zwierają cynk warunkujący prawidłową odpowiedź immunologiczną.

Czosnek, cebula – zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Tran, tłuste ryby morskie– są źródłem witaminy D, która jest niezbędna do regulacji odporności.

Kiszonki – zawierają kwas mlekowy, który stwarza dobre warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, wpływając tym samym na poprawę odporności.

Olej lniany, olej sojowy, olej rzepakowy, ryby morskie, tran z łososia, orzechy włoskie – są źródłem omega-3, kwasów tłuszczowych, wpływająch na modulowanie odpowiedzi stanu zapalnego organizmu.

Korzeń imbiru – zawiera olejki eteryczne, ginergol, zinferon. Zwalcza czynniki chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwgrzybicznie oraz przeciwwirusowo.

Znacząca ilość komórek układu odpornościowego skupia się w przewodzie pokarmowym. Dlatego też spożywanie regularnych, zróżnicowanych posiłków ma ogromny wpływ na kształtowanie Twojej odporności. Prawidłowe żywienie może ją wzmocnić, zmniejszyć zapadalność na choroby, a w razie ich wystąpienia skrócić czas ich trwania. Dlatego dbaj o to co masz na talerzu każdego dnia.

Współwłaścicielka poradni dietetycznej La Caloria.

Zostaw komentarz


CAPTCHA Image
Reload Image